063/1066150, 060/2721711

Stopalo i skočni zglob su među najtežim za snimanje zbog složene trodimenzionalne anatomije. Snimanje magnetnom rezonancom (MRI), sa svojim multiplanarnim mogućnostima, odličnim kontrastom mekih tkiva, sposobnošću snimanja koštane srži, neinvazivnošću i nedostatkom jonizujućeg zračenja, postalo je dragoceno oruđe u proceni pacijenata sa problemima stopala i skočnog zgloba. MRI je više informacija od ultrazvuka i kompjuterske tomografije. Artroskopija gležnja ograničena je na zglobnu površinu i zglobni prostor. MRI omogućava globalnu procenu kostiju, tetiva, ligamenata i drugih struktura sa jednim pregledom koji prevazilazi mogućnosti svih drugih dostupnih tehnika.

Poslednjih godina svedoci smo eksplozije informacija o ulozi magnetne rezonance (MR) u proceni patoloških stanja skočnog zgloba i stopala. MR snimanje je značajno unapredilo proučavanje mišićno-koštanih bolesti u ovom anatomskom području zbog visoke rezolucije kontrasta mekih tkiva i multiplanarnih mogućnosti. MRI pruža brz, neinvazivan alat za dijagnostiku srodnih povreda, koje je često teško dijagnostikovati alternativnim modalitetima. MR snimanje je posebno pogodno za procenu struktura mekih tkiva oko gležnja, poput tetiva, ligamenata, živaca i fascija, kao i  za otkrivanje okultnih ozleda kostiju.

TEHNIKA SNIMANJA

Rutinsko MR snimanje skočnog zgloba izvodi se u aksijalnoj, koronalnoj i sagitalnoj ravni paralelno sa vrhom stola. Stopalo se slika u kosoj aksijalnoj ravni (tj. Paralelno sa dugom osom metatarzalnih kostiju), kosoj koronarnoj ravni (tj. Okomito na dugu osu metatarzala) i kosoj sagitalnoj ravni.

MR snimanje je modalitet izbora za optimalno otkrivanje većine poremećaja mekih tkiva tetiva, ligamenata i drugih struktura mekih tkiva gležnja i stopala. Ovaj način je takođe neprocenjiv u ranom otkrivanju i proceni raznih koštanih abnormalnosti viđenih na ovoj anatomskoj lokaciji.