063/1066150, 060/2721711

MAGNETNA REZONANCA (MRI) – KOLENO

Magnetna rezonanca (MRI) kolena koristi moćno magnetno polje, radio talase i računar za izradu detaljnih slika struktura u kolenskom zglobu. Obično se koristi za dijagnostikovanje ili procenu bola, slabosti, otoka ili krvarenja u i oko zgloba. MRI kolena ne koristi jonizujuće zračenje i može vam pomoći da utvrdite da li vam je potrebna operacija.

 

ŠTA JE MRI KOLENA?

MRI kolena daje detaljne slike struktura unutar kolenskog zgloba, uključujući kosti, hrskavicu, tetive, ligamente, mišiće i krvne sudove, iz mnogih uglova. Snimanje magnetnom rezonancom (MRI) je neinvazivan test koji lekari koriste za dijagnostikovanje zdravstvenih stanja. MRI koristi moćno magnetno polje, radiofrekventne impulse i računar za izradu detaljnih slika unutrašnjih struktura tela. MRI ne koristi zračenje (rendgen). Detaljne MR slike omogućavaju lekarima da pregledaju telo i otkriju bolest.

 

KOJE SU UOBIČAJENE UPOTREBE MAGNETNE REZONANCE?

U kombinaciji sa konvencionalnim rendgenskim snimcima, MRI je obično najbolji izbor za pregled glavnih zglobova tela poput kolena.

Obično se pregled vrši da bi se dijagnostikovala ili procenila: bol u kolenu, slabost, otok ili krvarenje u tkivima u i oko zgloba, oštećena hrskavica, meniskus, ligamenti ili tetive, sportske povrede kolena, kao što su uganuća i pocepani ligamenti, hrskavica ili tetive, prelomi kostiju koji možda nisu vidljivi na rendgenskim snimcima i drugim vrstama snimanja, oštećenja izazvana artritisom, nakupljanje tečnosti u kolenskom zglobu, infekcije (kao što je osteomijelitis), tumori (primarni tumori i metastaze) koji uključuju kosti i zglobove, smanjeno kretanje kolenskog zgloba, povreda ili bol čašice kolena,  komplikacije povezane sa implantiranim hirurškim uređajima, bol ili traumu nakon operacije kolena.

Vaš lekar može takođe tržiti MRI da utvrdi da li je potrebna artroskopija kolena ili neki drugi hirurški zahvat i da prati vaš napredak nakon operacije kolena.